Welcome to White Wolf Blog

Lupul zilelor noastre a aparut pe scena Naturii acum circa 4-5 milioane de ani. Stramosul sau, denumit stiintific Canis dirus, era foarte asemanator lui, doar ca avea picioarele proportional mai scurte, era de doua ori mai mare, se hranea preponderent cu cadavre si inspaimanta vietuitoarele din America de Nord. Cel mai mare dintre cainii salbatici, lupul este pradatorul cheie in toate ecosistemele unde se intalneste. Animale extrem de adaptabile, lupii au cucerit munti si stepe, paduri temperate, Taigaua si Tundra, chiar si deserturi, fiind, in trecut, cea mai raspandita specie de mamifere dupa oameni. Astazi, cele mai stabile populatii au ramas cele din Siberia, Alaska si Canada. Talia si greutate sa variaza considerabil, ambele cresc proportional cu latitudinea si temperaturile reci. Lupii sunt construiti pentru efort continuu si rezistenta indelungata.
Uneori lupul pare mai masiv datorita blanii groase alcatuite din doua straturi de par. Primul strat, format din peri aspri, inlatura usor apa, noroiul si praful. Al doilea protejeaza contra gerului si umezelii. Lupii naparlesc primavara si toamna. Culoarea blanii variaza mult de la nuante diverse de gri-sur pana la alb pur sau chiar negru intens. Lupii cu blana deschisa au intotdeauna ochii inchisi la culoare, cei cu blana intunecata au ochii luminosi stralucitori.

Prin excelenta animale sociabile, lupii au dus la perfectiune conceptele de familie si clan. Univers si centru al vietii lupului, haita are caracteristici unice in lumea animala. Este compusa de obicei din 6-8 lupi, dar in unele cazuri au fost observate haite de pana la 40 de indivizi. Marimea ei este influentata de teritoriu, personalitatile membrilor si abundenta prazii. Haitele se formeaza la inceputul iernii si incep sa cutreiere neobosite in cautarea prazii. Un lup singur poate vana orice animal de la soarece la caprioara.

Totul se schimba radical cand se strang mai multi lupi – haita. Atunci intra in alerta toate animalele. Conducerea este intotdeauna asigurata de 2 lupi, masculul alfa si femela alfa. Din toata haita, ei singuri au dreptul de imperechere; celelate lupoaice nu se imperecheaza si dau raportul neconditionat lupoaicei sefa. Aceleasi datorii au si lupii masculi fata de conducatorul haitei.
Lupii alfa isi sunt extrem de fideli unul altuia. Ierarhiile haitei sunt determinate mai degraba de razboiul psihologic decat de inclestarea luptei, iar obtinerea unei pozitii inalte se bazeaza mai degraba pe atitudine si personalitate decat pe marime sau forta. Rangul unui lup nu este niciodata batut in cuie, nici macar cel al lupilor alfa. In timpul vanatorii, lupii selecteaza cele mai batrane, bolnave sau slabite animale. Odata izolata victima, lupii ataca din toate unghiurile.

Un comentariu (+add yours?)

  1. nicu suciu
    mart. 04, 2011 @ 14:24:03

    Nameste…

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: