Cuvant de folos sufletesc

     
     OMULE toate le-ai luat de la DUMNEZEU si intelepciune si gand si mestesug si minte si toate iti sunt supuse tie cele de pe pamant, cele din ape si din vazduh, care ti s-au dat tie spre hrana, insa ti s-au dat imprumut ca sa-I multumesti lui DUMNEZEU PENTRU ELE prin dreptate, dragoste, blandete, milostenie si smerenie, iar EL, iti va da tie daruri pe care ochiul nu le-a vazut si urechea nu le-a auzit, nici la inima omului nu s-au suit, pe care le-a gatit DUMNEZEU CELOR CE-L IUBESC PE EL.
     Omule, cat esti in privelistea acestei vieti, pana ce targul nu se risipeste, cumpara-ti tie mila lui DUMNEZEU, cu milostenia la saraci, cu smerenie cumpara-ti vesnica slava, cu dreptate viata cea nesfarsita, cu curatie cununa cea nevestejita, cu blandetea cumpara intrarea in Rai, cu rugaciunea viata impreuna cu ingerii, cu osteneala cumpara-ti odihna, cu privegherea fata nevazutului DUMNEZEU, iar cu postul si cu setea, desfatarea bunatatilor celor vesnice.
     Omule – sa-ti fie in cap mintea si priceperea, iar in ochi privirea lui DUMNEZEU, iar in partea cea de jos sa-ti fie pamantul pe care vei merge, in urechi sa-ti fie ascultarea sfintelor scripturi, in piept suspiciunea pentru pacate, pe limba sa-ti fie Adevarul, in gura rugaciunea, in maini darea la saraci, in inima nemanierea, in trup sa-ti fie curatia, in pantece infranarea, in genunchi inchinaciunea catre DUMNEZEU. De vei pazi acestea vei fi fiu al Luminii, partas al imparatiei cerurilor, mostenitor al bucuriei cele vesnice si cetatean al IERUSALIMULUI CELUI DE SUS-DUMNEZEULUI NOSTRU SLAVA ACUM SI PURUREA IN VECII VECILOR. AMIN.
(ortodoxie – sursa necunoscuta)

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

 1. Silviu
  Apr 01, 2011 @ 14:03:08

  „… cumpara-ti tie mila lui DUMNEZEU, cu milostenia la saraci, cu smerenie …”

  Adeseori am impresia, cititnd astfel de texte, ca nimic nu s aschimbat in lumea asta, ca nimic nu se schimba in religie, ca traim si murim fara sa fi invatat nimic. Mi e foarte greu sa cred c ar trebui sa mi cumpar mila lui Dzeu si sa mi o cumpar prin a da celor saraci care poate ar deveni si mai lenesi decat sunt si nu s ar stradui sa aiba si eui ceva. Ar astepta mereu de la cel bogat care prin truda lui si prin efortul de al ajuta sa l indemne la nemunca.
  E clar ca pre a multa ortodoxie strica sau ca macar astfel de idei strica pentru ca ne indeamna spre smerenie. Dar, dupa mine, a fi smerit inseamna a fi neputincios. A fi smerit inseamna a recunoaste greseli pe care nu le ai facut fata de Dzeu. A fi smerit inseamna a ti recunoaste vina nu numai fata de Dzeu, ci si fata de om, dar e putin probabil sa ti poti defini aceasta vina. A fi smerit inseamna a nu te bucura de existenta lui Dzeu si nici de viata ta, a nu avea demnitatea sa ridici capul din Pamant si sa deschizi gura.
  Smerenia este cea mai mare prostie pe care o poate cere omul omului. Dzeu nu a cerut o niciodata. Daca Dzeu cere ceva, El cere respectul nostru fata de viata noastra si demnitatea si curajul de a o trai.
  Smerenia nu inseamna modestie sau daca ar insemna, cu cce l am incanta noi pe Dzeu ? Singura vina pe care o putem avea este ca nu ne traim ce ne am ales de trait si ca L gasim pe Dzeu acolo unde nu este, punandu L sa ne ajute, sa ne apere, practic sa ne traiasca El viata pentru ca noi nu suntem in stare.
  Falsa smerenie e mai periculoasa decat orgoliul si minciuna pentru ca se poate transforma usor in linguseala. Daca asta vrem sa oferim Divinitatii, atunci nu invatam nimic nici din ce traim, nici din ce facem in viata.
  Daca vreti sa va smeriti, smeriti va, dar cu folos.
  Si inca o data va spun, Dzeu n are nevoie de smerenie, ci de viata voastra traita.

  Energie, Iubire, Armonie,

  Silviu

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: