Despre mantre

     
     Atunci cand recitam mantre speciale sau rugaciuni, ne antrenam corpul, graiul si mintea in scopul de a calauzi constiinta noastra spre dezvoltarea potentialului Buddha care exista in noi. Mantrele se incanteaza repetitiv, deoarece transformarea mintii dureaza – este un proces treptat. Practicate regulat si cu motivatie sincera, mantrele sunt puternici catalizatori pentru efectuarea transformarii mintii, care deschide cai minunate spre obtinerea binecuvantarilor si realizarilor.
     Recitarea mantrelor nu este doar simpla repetare vocala a unor silabe. Cei care mediteaza stiu din experienta ca incantarea mantrelor transcede sunetele si cuvintele exterioare. Este ca si cum am asculta un sunet subtil, interior, care a fost inlauntrul nostru din timpuri fara de inceput.
Lillian Too

     Rostit sau numai gândit, cuvântul are, dincolo de capacitatea de a transmite o informaţie, şi puterea de a determina evenimente. Nu trebuie să ne gândim numai la ordinul dat de un superior, ci şi la toate formele în care cuvântul are un rol magic, rugăciunea, algoritmul, mantra, programul, dar şi blestemul, descântecul şi celelalte.
     Utilizate ca o tehnică de concentrare, mantrele sunt afirmaţii, versuri sau scurte poeme, în general în sanscrită, care se repetă cu o anumită intonaţie, menită să atingă şi să inducă vibraţia dorită. Ideea de bază
este aceea că ne concentrăm pe mantră, pe sunetul/sonoritatea ei, pe semnificaţia ei şi, în acest fel, ne este mai uşor să ne golim mintea de alte preocupări şi de alte gânduri. Pentru efectul de golire a minţii, utilizatorii experimentaţi declară, de altfel, că se poate utiliza ca mantră orice fragment de text sfânt (asta pentru a nu spune orice text şi a păstra ideea de sacralitate). Recitarea numelor divine este, în fond, o tehnică de obţinere a stării modificate de conştiinţă în scopul eliberării de factorii externi.
Practicarea mantrelor
     O mantră poate fi utilizată cu rezultate bune dacă este primită prin iniţiere şi în funcţie de vibraţia celui de la care este primită. Prin practicarea regulată a mantrei, chiar şi fără o iniţiere anume, ghizii spirituali pot oferi, celui care dovedeşte că merită, secretul utilizării ei.
     Mantrele trebuie rostite, până când „auzim“ propria variantă de utilizare, într-un mod cât mai apropiat de cel primit la iniţiere. Ele pot fi rostite cu glas tare, şoptite sau numai în gând, efectul este aproximativ acelaşi, cu mici diferenţe în funcţie de scopul pentru care utilizăm mantra.
     Marea majoritate a mantrelor conţin „sunetele/notele“ fundamentale:
OM, HA şi HUM
OM – deschide canalul între noi şi dimensiunile superioare, favorizează „vederea“ acestora şi lucrează prin aducerea Luminii prin chakra a VII-a, pe care o deschide şi o curăţă, în a VI-a, pe care o curăţă şi energizează, apoi în a IV-a, pe care o echilibrează.
HA – ne pune pe frecvenţa ideală a vieţii, atât la nivelul corpului fizic cât şi la nivelul corpului energetic. Lumina intră în noi prin toţi porii, până în chakra a II-a, pe care o curăţă şi energizează, de unde urcă în a III-a, pe care o echilibrează, apoi răspândeşte o energie vitală binefăcătoare şi către chakrele superioare.
HUM – frecvenţa sufletului, prin care Lumina este adusă prin chakra a VII-a până în chakra a II-a, de unde urcă către chakra a IV-a, sublimând energia sexuală pentru a curăţa, energiza şi echilibra chakra a IV-a.
Vlad T. Popescu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: