Simboluri si legaminte

De-a lungul anilor in care am crescut, noi am facut nenumarate legaminte cu noi insine, cu societatea si cu toti cei din jurul nostru. Cele mai importante dintre acestea sunt legamintele pe care le-am facut cu noi insine atunci cand am inceput sa intelegem simbolurile care ne-au fost predate. Aceste simboluri ne spun ce trebuie sa credem in legatura cu noi insine, ce suntem si ce nu suntem, ce este si ce nu este posibil. Vocea cunoasterii ne spune tot ce trebuie sa stim, dar nimeni nu ne poate spune daca ceea ce cunoastem noi este adevarat sau nu.

Trecand prin scoala elementara, liceu si colegiu, noi acumulam foarte multa cunoastere, dar ce ajungem sa cunoastem de fapt? Ajungem noi sa cunoastem adevarul? Nu, ajungem sa cunoastem doar un limbaj, o simbolistica ce devine adevarata pentru noi numai pentru ca suntem de acord cu ea, nu pentru ca reprezinta adevarul curat. Indiferent de limbajul pe care l-am invatat si de locul in care ne-am nascut, tot ceea ce cunoastem noi depinde de legamintele pe care le-am facut, incepand cu simbolurile pe care le-am invatat.

De pilda, daca ne-am nascut in Anglia, noi am invatat simbolurile englezesti. Daca ne-am nascut in China, le-am invatat pe cele chinezesti. Inainte de a invata insa limba engleza, chineza, spaniola, germane sau rusa (sau oricare alta), aceste simboluri au valoare pentru noi numai pentru ca noi insine le-am acordat aceasta valoare, fiind de accord cu semnificatia lor. Fara acceptul nostru, aceste simboluri nu ar avea nicio semnificatie…Tot ceea ce afirm eu … poate fi inteles de tine numai pentru ca noi acordam aceeasi semnificatie cuvintelor cu care ne-am programat mintea. Desigur, asta nu inseamna automat ca trebuie sa fim de acord unul cu altul. Semnificatia pe care o acordam noi cuvintelor nu este chiar identica.

Oamenii acorda o semnificatie subiectiva cuvintelor, adeseori fara niciun motiv. Ei inventeaza cuvinte noi, uneori prin asocierea altor cuvinte. Oamenii sunt cei care au inventat sunetele, literele si simbolurile grafice. De pilda, daca auzim sunetul ,,A’’, noi ne spunem: ,,Acesta este simbolul care corespunde acestui sunet’’. Ii atasam apoi un semn grafic, iar simbolul devine pentru noi una cu sunetul. Altfel spus, el capata o animita semnificatie. Toate cuvintele din mintea noastra au o anumita semnificatie, dar nu pentru ca ar fi reala, ci pentru ca noi suntem de acord cu ea. Ea reprezinta un legamant pe care il facem cu noi insine, dar si cu ceilalti oameni care invata aceeasi limba (aceeasi simbolistica).

Importanta si puterea legamintelor devine foarte evident atunci cand calatorim intr-o alta tara, in care oamenii vorbesc o limba diferita de a noastra…Un copac este doar un copac, soarele este doar un soare, pamantul este doar pamant, daca suntem de accord in aceasta privinta…

Adevarul este ca intreaga noastra cunostere nu reprezinta altceva decat o simbolistica, respective cuvinte inventate de noi pentru a intelege si pentru a exprima ceea ce percepem in jurul nostru. Fiecare cuvant din mintea noastra sau de pe aceasta pagina reprezinta doar un simbol investit cu puterea credintei noastre. Altfel spus, noi credem in semnificatia lui si nu ne indoim nicio clipa de ea. Oamenii isi construiesc un intreg sistem de convingeri alcatuit din simboluri. In acest fel, ei isi construiesc un intreg edificiu al cunoasterii, dupa care se folosesc de ceea ce stiu, dar ceea ce stiu nu este altceva decat o simbolistica prin care isi justifica singuri lucrurile in care cred. Altfel spus, ei isi explica la inceput lor insine, iar apoi si celor din jururl lor, felul in care se percep pe ei insisi si felul in care percep universal in care traiesc.

Daca suntem constienti de acest process, noi putem intelege cu usurinta ca mitologiile, religiile si filozofiile lumii, respective convingerile si modurile diferite de a gandi nu sunt altceva decat legaminte pe care oamenii le fac cu ei insisi si cu semenii lor. Ce-I drept, ele reprezinta creatia noastra, dar sunt ele adevarate? Tot ceea ce exista este adevarat: Pamantul este adevarat, stelele sunt adevarate, intregul Univers este adevarat. Simbolurile pe care le folosim noi pentru a descrie ceea ce cunoastem nu sunt insa adevarate decat pentru ca asa sustinem noi.

Adevarul real este creatia vietii. El reprezinta un adevar absolute, intrucat este acelasi pentru toti oamenii. Interpretarea pe care o acordam noi adevarului este propria noastra creatie si ea reprezinta un adevar relative, intrucat nu ramane adevarat decat prin acceptul nostru. Daca intelegem acest mecanism, noi putem intelege cum functioneaza mintea umana.

Toti oamenii sunt programati sa perceapa adevarul. Ei nu au nevoie de un limbaj in acest scop. Pentru a putea exprima insa acest adevar, ei trebuie sa foloseasca un limbaj, iar aceasta expresie reprezinta o arta individuala…absolute toti oamenii sunt artisti. Fiecare simbol si fiecare cuvant pe care il gandesc sau pe care il rostesc reprezinta o mica opera de arta. Din punctual meu de vedere, cea mai mare capodopera dintre toate este folosirea limbajului pentru a crea o intreaga realitate virtuala in mintea noastra. Aceasta realitate virtuala poate sa reflecte corect adevarul, dar il poate inclusive distorsiona…Creatia noastra se poate transforma intr-un rai sau intr-un iad, in functie de interpretarea pe care i-o acordam noi. Indiferent ce turnura ia, ea nu reprezinta altceva decat o forma de arta. Daca devenim constienti de realitatea adevarata si de cea virtuala, viata noastra se poate schimba fundamental. Adevarul conduce la maiestrie, la cunoasterea de sine si la o viata foarte usoara, in timp ce distorsionarea lui conduce de multe ori la conflicte intre oameni si la o suferinta inutila. Singura diferenta este data de constiinta (luciditate).

Toti oamenii se nasc inzestrati cu luciditate. Cu ajutorul acesteia, ei pot percepe adevarul. Din pacate, cel mai adesea ei prefer sa acumuleze cunoastere, invatand sa conteste ceea ce percep. Oamenii practica multa vreme arta de a nu fi constienti, si in timp ajung sa o stapaneasca la perfectie. Cuvintele reprezinta o magie curate, iar ei invata sa foloseasca aceasta magie impotriva lor, impotriva realitatii si impotriva semenilor lor. A fi lucid inseamna a deschide ochii pentru a percepe adevarul curat. Atunci cand ajungem sa vedem acest adevar, noi percepem intreaga realitate exact asa cum este, nu asa cum credem noi ca este sau asa cum ne-am dori sa fie. Luciditatea deschide portile unor milioane de noi posibilitati. Daca esti constient de faptul ca tu esti artistul care isi creeaza propria viata, poti alege dintre aceste posibilitati pe cele pe care le doresti cu adevarat…

Cu cat devenim niste artisti mai buni, cu atat mai bine incepe sa reflecte realitatea noastra virtuala adevarul curat. Prin arta noastra, noi putem crea o veritabila capodopera din viata noastra, un veritabil rai…Daca vom practica arta transformarii, noi o vom facilita, si in loc sa ne folosim de magia cuvintelor impotriva noastra, ne vom folosi de ea pentru a ne exprima fericirea si iubirea. Atunci cand vom ajunge sa controlam perfect iubirea, intentia sau credinta, noi vom ajunge sa controlam intregul vis al vietii noastre.
Don Miguel Ruiz

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: