Transparenţă

    Când n-ai nimic de ascuns, lumina conştientei tale nu mai este compromisă de o ruşine secretă. Minciunile nu mai trebuie menţinute. Relaţiile nu-ţi mai sunt împovărate de planuri ascunse.
    Simplitatea şi limpezimea domnesc în viaţa ta, căci nu există amăgire. Fiecare dintre voi are la dispoziţie această limpezime chiar acum, dacă are curajul să comunice, fără ezitare, tot ceea ce gândeşte şi simte.
    Acesta este gestul încrederii tale faţă de semenul tău.
    Aceasta este acceptarea ta de a fi vizibil şi vulnerabil.
    Dacă ai o frică şi o împărtăşeşti, atunci această frică şi vina din spatele ei nu mai rămân ascunse. Dacă nutreşti un gând care îl condamnă pe altcineva, poţi să-l negi, să l maschezi sau să-l proiectezi asupra altcuiva, sau poţi să îl scoţi la iveală, să-i dai mare atenţie şi să-l vindeci.
    Iţi poţi ascunde gândurile de atac sau le poţi mărturisi.
    Ritualul mărturisirii, ca şi cele mai multe ritualuri, a încetat să mai reprezinte adevăratul scop ai confesiunii. Nu mai are nici o legătură cu a primi iertarea de la altcineva. Are însă foarte mare legătură cu a respinge cantitatea enormă de disimulare şi cu conştientizarea deplină a fricii şi a vinei.
    Cel care aude confesiunea nu este un judecător, ci un martor. El sau ea nu trebuie să poarte veşmintele sau însemnele autorităţii.
    Orice martor e potrivit, atâta timp cât înţelege că rolul său nu este să judece sau să condamne, ci doar să asculte cu compasiune.
    Nu există cineva care să nu facă greşeli. Abuzul unuia împotriva altuia, cu sau fără intenţie, e ceva la ordinea zilei. A aştepta ca toate abuzurile să înceteze e o naivitate.
    Numai cineva care nu e în contact cu vulnerabilitatea sa umană ar aspira la un ţel atât de înalt şi nefondat. Şi cum şi-ar putea accepta natura divină, cineva care nu este în stare să-şi accepte natura umană?
    Veţi face mereu greşeli şi vă îndemn să fiţi recunoscători pentru fiecare dintre ele.
    Fiecare greşeală este un dar, fiindcă îţi oferă şansa corecţiei.
    Preaslăveşte şansa de a aduce la suprafaţă tot ce este manipulare şi disimulare. Fiţi recunoscători pentru invitaţia de a sonda zonele întunecate ale minţii voastre şi de a aduce conţinutul lor în lumina examinării conştiente.
    Când îţi justifici greşelile, te agăţi de ele şi îţi impui să le aperi tot timpul. Asta îţi ia enorm de mult timp şi energie. Ba, mai mult. dacă nu eşti atent, poate deveni tema dominantă a vieţii tale.
    De ce nu ţi-ai mărturisi greşelile, ca să nu mai fii nevoit să-ţi petreci tot timpul apărându-le?
    Recunoaşte-ţi pe faţă disimularea, astfel încât limitările trecutului să nu te mai înlănţuie. Permite fiecărei greşeli să fie recunoscută in mod deschis.
    Dacă nu ai o părere bună despre aproapele tău, spune-i asta şi roagă-l să te ierte. Nu face aceasta ca să-l sui pe un piedestal, ci ca să te fereşti să cazi în groapa fără fund a urii de sine şi a disperării.
    Acesta e leacul de care ai nevoie ca să trăieşti fără frică, fără necinste şi fără vină. Prietene, ia acest medicament. Ţi l-am oferit înainte şi ţi-l ofer încă o dată.
    Caracterul dens şi apăsător al acestei lumi este rezultatul lipsei tale de curaj în a-ţi admite greşelile, este rezultatul jocului ipocrit pe care-l joci cu semenii tăi.
    Chiar crezi că e posibil să fii mai moral sau mai corect decât aproapele tău? Poţi fi, eventual, mai dibaci în a-ti ascunde greşelile.
    Acesta este un joc trist şi autoeliminator. Îţi cer să încetezi de a-l mai juca. Îţi cer să ai încredere în aproapele tău şi să fii sigur că el nu are un loc privilegiat când e vorbă de judecare, ci se află alături de tine, ca egalul tău. El nu te poate condamna, fară a se condamna pe sine.
    Spovedeşte-te ţie însuţi. Spovedeşte-te partenerului tău, şefului tău, chiar şi străinului de pe stradă. Nu fi preocupat de ceea ce gândeşte lumea. Tu transmiţi o învăţătură revoluţionară. Mărturisirea ta le permite altora să-şi privească propriile greşeli cu compasiune.
    O femeie care îşi admite greşelile este o lumină călăuzitoare pentru ceilalţi. Ea s-a lepădat de hainele întunericului. Lumina străbate prin ea, căci mintea ei este transparentă, un canal curat prin care adevărul curge fără efort. Semenii ei ştiu imediat că pot avea încredere în ea şi îi întind mâna.
    O astfel de femeie este o adevărată preoteasă. Întrucât şi-a iertat propriile păcate, ea poate extinde această iertare şi asupra altora. Autoritatea ei nu vine din exterior, ci dinăuntru. Ea a fost hirotonisită, dar nu de către o autoritate din lume. Şi, cu toate acestea, oricine vine la ea o recunoaşte, are încredere în ea şi i se spovedeşte.
    Acesta este adevărul despre spovedanie. Orice bărbat sau femeie poate fi preot.
    Nu crede în minciunile care-ţi sunt oferite în numele meu. Foloseşte-ţi bunul simţ.
    Nu vă ruşinaţi dacă v-aţi îndepărtat de religie, fiindcă nu aţi putut să acceptaţi aceste minciuni. Şi eu m-aş fi îndepărtat de o biserică ce nu oferă nimic altceva decât amăgire, exclusivitate şi vinovăţie.
    Aveţi dreptate să respingeţi învăţăturile false. Dar nu îngăduiţi ca mânia voastră la vederea ipocriziei unor oameni ai lumii îmbrăcaţi în haine preoţeşti să vă îndepărteze de relaţia voastră directă cu mine.
    Uitaţi tot ce aţi fost învăţaţi de alţii şi luaţi în considerare adevărul aflat acum în inimile voastre.
    Iată locul unde trebuie să ne întâlnim şi nu în vreo clădire fastuoasă, care îmi sfidează învăţătura şi viaţa.
    Priveşte, acum, adevărul în faţă, prietene. Nu poţi scăpa de suferinţă, având secrete faţă de mine sau faţă de semenul tău. Pentru a pune capăt suferinţei, trebuie să pui capăt tuturor formelor de amăgire din viaţa ta, iar asta se poate face numai spunând adevărul – ţie însuţi, mie şi aproapelui tău.
    Ce ai de pierdut, în afară de apăsarea şi haosul din lume? Vrei să-ţi păstrezi secretele şi să rămâi în labirint, sau vrei să le mărturiseşti şi să te eliberezi de drumurile întunecoase şi întortocheate?
    Alegerea îţi aparţine.
    Dar nu te păcăli. Nu există mântuire în tăinuire şi întuneric. Mântuirea e oferită deschis fiecăruia, în lumina adevărului. Iar în acea lumină nu poate rămâne nici o umbră a ruşinii sau a păcatului.
    la-ţi curajul de a-ţi admite greşelile, ca să le poţi ierta şi ca să te eliberezi de durere, zbatere şi amăgire. Încrede-te în aproapele tău, ca şi el să se poată încreadă în tine, într-o bună zi.
    Nu nega adevărul şi nici nu pretinde că nu l-ai auzit. Căci eu ţi l-am spus aici, în cuvinte simple, pe care le poţi înţelege.
    Restul depinde de tine, căci adevărul nu este însuşit, până când nu e pus în practică în viaţa ta.
    Fiecare dintre voi este o faţetă în nestemata cu multe faţete a Iubirii şi Graţiei lui Dumnezeu. În felul său, fiecare dintre voi are o modalitate de exprimare de o demnitate simplă. Frumuseţea unei faţete nu interferează cu splendoarea celeilalte, ba chiar i-o sporeşte, atât în amploare cât şi în intensitate. Ceea ce face ca o faţetă să strălucească este accesibil tuturor.
    Lumina care se află în mine este şi în tine. Iar eu nu sunt mai iubit de Dumnezeu decât eşti tu. Şi acesta este lucrul pe care trebuie să ajungeţi să-l cunoaşteţi în propria voastră inimă, fratele meu şi sora mea.
    Nici o învăţătură şi nici o predică, oricât de multe ar fi ele, nu te vor face să crezi asta. Iată de ce te rog să exersezi.
    Îndepărtează impurităţile judecării ce blochează limpezimea percepţiei tale.
    Îndepărtează obstacolele competiţiei, invidiei şi lăcomiei care blochează revărsarea iubirii prin inima ta.
    Mărturiseşte-ţi fricile, sentimentele tale de imperfecţiune, greşelile, resentimentele, reproşurile şi nemulţumirile tale.
    Adu întunericul gândurilor şi sentimentelor tale secrete în lumina conştientizării depline. Nu există greşeală ce nu poate fi corectată, abatere ce nu poate fi iertată.
    Aceasta este învăţătura mea. Dar nu o poţi înţelege doar prin cuvintele mele.
    Tot ceea ce am propovăduit, am şi demonstrat în viaţa mea.
    Cum aş putea, atunci, să cer mai puţin de la tine, prietene?
Paul Ferrini

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: