A nu refuza iubirea

    A oferi altuia iubirea de care are nevoie, întăreşte acea iubire în tine. A i-o refuza, îţi diminuează conştienta prezenţei iubirii. Când aproapele tău se poartă necorespunzător şi îţi solicită atenţia, el te dezgustă şi tu te îndepărtezi de el. La urma urmei, ştii că nu-i poţi satisface pretenţiile.
    Îndepărtându-te însă de semenul tău, tu îi refuzi iubirea. Şi, refuzându-i iubirea, ţi-o refuzi ţie însuţi.
    Aproapele tău nu vrea decât iubirea ta, dar el nu ştie cum să o cea­ră. De fapt, el este nelămurit în privinţa a ceea ce este iubirea. Aşa că va cere bani, sau sex, sau altceva. Ba încearcă să te manipuleze ca să capete ceea ce vrea.Bineînţeles că tu nu vrei să fii manipulat. Nu vrei să-i încurajezi comportamentul nepotrivit, cedând pretenţiilor sale.Dar nici nu vrei să‑l respingi. Deci, ce-i de făcut?
    Fii plin de dragoste faţă de el. Dă-i iubirea de care are realmente nevoie. Dă-i ceea ce îi poţi da – fără reţinere. Şi nu-ţi face griji că nu-i satisfaci pretenţiile.
    Cu alte cuvinte, spui „Da” la a-l iubi şi „Nu” la a fi manipulat.
    Spui „Nu”, dar nu‑l alungi din inima ta. Nu îl judeci şi nu te separi de el. Refuzi să fii o victimă sau un călău. Îi oferi iubire, ca răspuns la gândurile sale marcate de frică. Ii spui: „Nu, prietene, nu-ţi pot da ceea ce-mi ceri, dar voi găsi o cale sa te sprijin şi care ne va întări pe amân­doi. Nu te voi respinge. Nu voi pretinde că eşti mai puţin vrednic şi val­oros decât mine. Nevoia ta de iubire este la fel de importantă ca a mea, si eu o cinstesc.”
Astfel îi vorbeşte cel care iubeşte, celui iubit.
    El nu îi spune: „Voi face tot ceea ce vrei”.
    El spune: „Voi găsi o cale care să ne facă cinste amândurora.”
    Cel care iubeşte este egal celui iubit. Amândoi reprezintă expri­marea reciprocă a iubirii.
    Este important ca tu să înţelegi acest lucru. Mulţi dintre voi cre­deţi că, dacă nu spuneţi „Da” pretenţiilor celuilalt, nu acţionaţi într-un mod iubitor.Nu e adevărat. Nu spune niciodată „Da” pretenţiilor celuilalt. Asta înseamnă să nu te iubeşti pe tine însuţi.
    Fii, te rog, blând cu tine însuţi. Nu pune nevoile altuia înaintea propriilor tale nevoi. Iubirea nu are nimic de a face cu sacrificiul.Înţelege, te rog, acest lucru.
    Unii dintre voi cred că trebuie să spună „Nu” oricui pentru a se proteja de pretenţiile lor.
    Nici asta nu este adevărat. Spunând oricui „Nu”, te cramponezi de frica de apropiere. A-i ţine pe ceilalţi la distanţă, fizic sau psihologic, este o strategie a fricii. Nu are nimic de a face cu iubirea.
    Priveşte, te rog, cum îi respingi pe ceilalţi, încercând să te păstrezi pe tine, şi cum te respingi pe tine însuţi, încercând să-i păstrezi pe cei­lalţi. Ambele gesturi sunt o negare a autenticităţii şi apropierii.
    Numai persoana autentică – cea care îşi cinsteşte propriul adevăr – este capabilă de a se apropia de altcineva. Numai persoana plină de compasiune – cea care cinsteşte ade­vărul altcuiva – este capabilă de a fi pe deplin ea însăşi. Nu poţi primi, dacă nu te dai pe tine aşa cum eşti.Şi nu poţi da, dacă nu îi primeşti pe alţii aşa cum sunt.Nu capitula în faţa pretenţiilor celuilalt.Refuză să fii manipulat.
    Spune „Nu”, dacă simţi că se abuzează de tine – şi apoi iartă abu­zul. Nu te crampona de acel „Nu”.
Nu lăsa acel „Nu” rostit ca răspuns la comportamentul cuiva să devină un „Nu” la cererea sa de iubire şi sprijin.
    Iartă abuzul şi fii din nou dispus să iubeşti şi să acorzi sprijin.Exersează acest lucru şi rămâi în clipa prezentă.
    Lasă „Nu”-ul spus manipulării să devină un „Da” spus iubirii şi sprijinului. Lasă „Da”-ul spus iubirii şi sprijinului să devină un „Nu” spus manipulării.
    Cinsteşte-te pe tine însuţi şi pe ceilalţi în mod egal. Nu ataca, pen­tru că vei fi victima. Nu te apăra, pentru că vei fi cel care atacă.
    Lasă iubirea să-ţi înlocuiască toate reproşurile, resentimentele şi nemulţumirile.
    Dacă te simţi atacat, spune „Nu” atacului, dar nu contraataca. Dacă-i ataci pe alţii, dă-ţi seama de acest lucru şi îndreaptă lucrurile.
    Nu lua vina cu tine în următorul atac. Corectează lucrurile chiar în acea clipă.
    Cu cât dai mai multă iubire, cu atât vei atrage mai multă iubire.Asta, deoarece iubind, rămâi în vibraţia iubirii.
    Dăruind, rămâi în vibraţia abundenţei. Trebuie să înveţi să spui „Da” nevoii oamenilor de iubire şi sprijin. Cu cât vei acţiona mai mult în felul acesta, cu atât comportamentul lor faţă de tine va fi mai puţin motivat de frică.
    Dacă vrei să faci să dispară violenţa, nu-i înfricoşa şi mai mult pe cei înfricoşaţi. Transmite-le iubirea şi sprijinul tău.Iubirea izbăveşte.Ura condamnă.Nu-ţi vei da niciodată seama de puterea iubirii, până ce n-o vei pune în practică în viaţa ta.
    Nu-ţi alunga duşmanii din inimă, ci învaţă să-i accepţi acolo, iar ei vor înceta de a-ţi mai fi duşmani.
    Tot ceea ce vrea oricine este să fie iubit şi acceptat aşa cum este. Dă-i ceea ce vrea şi nu-i va mai fi teamă. Dă-i ceea ce vrea şi nu va mai simţi nevoia să te atace.
    E timpul să înţelegi că ceea ce îi refuzi aproapelui tău, îţi refuzi ţie însuţi. Căci el nu este separat de tine.
    Şi numai prin recunoaşterea valorii sale intrinsece e confirmată propria ta valoare.

Meditaţie: Mă simt iubit
    Când semenul tău te atacă, inţelege că el nu se simte iubit. Dacă ar simţi iubire, nu te-ar ataca. Nu reacţiona la atacul său. Găseşte o cale de a-i aminti că este iubit.
    Fă-o iarăşi şi iarăşi, iată o simplă meditaţie peripatetică:
    Într-o zi, când te simţi bine dispus, ieşi la plimbare prin jurul ca­sei şi. când vezi pe cineva care este trist sau supărat, găseşte o cale sim­plă de a-i aduce aminte că e iubit. Dăruieşte-i un zâmbet, o floare, un ba­lon, un sandwich sau o ceaşcă de cafea. Spune-i: „Asta e numai pentru tine. Te rog să ai o zi bună.”
    Altădată, când te simţi deprimat, fa acelaşi lucru. Fă-o. iarăşi şi iarăşi. Vei fi uimit de rezultate. Nu există ceva mai înălţător decât a le aminti altora şi ţie însuţi că eşti iubit.
    Ţine minte – nimeni nu poate da iubire, dacă nu se simte iubit.
    De aceea ai doar o singură responsabilitate: simte iubirea ce este prezentă în inima ta şi ajută-i pe alţii să o simtă şi ei.
    Iţi poţi imagina o lume în care fiecare persoană a înţeles că sin­gura ei responsabilitate este să dea şi să primească iubire? Acea lume, prietene, îţi este la îndemână.
    Oriunde simţi că lipseşte ceva în viaţa ta este nevoie de a aduce-acolo iubire. Ori de câte ori te gândeşti că nu primeşti destul, ai de a face cu un aspect al iubirii sau al sprijinului pe care îl refuzi altuia.
    Nu refuza iubirea şi sprijinul. Dă-le cu largheţe, ca să poţi primi iubire din abundenţă, ceea ce este dreptul tău din naştere.
    Practică această meditaţie atunci când te simţi iubit şi vezi ce se întâmplă. Fă-o atunci când te simţi atacat şi trăieşte experienţa rezulta­telor. Experimenteaz-o. Joacă-te.
    Nu deveni preocupat de forma pe care această meditaţie o poate lua. Fii doar dispus s-o practici, iar forma îşi va purta singură de grijă.
P. Ferrini

3 comentarii (+add yours?)

  1. Carmen
    aug. 18, 2011 @ 07:29:12

    Frumos!Ca de obicei!Multumesc!

    Răspunde

  2. Lupul Alb
    aug. 29, 2011 @ 22:40:31

    Ma bucur ca iti place si iti este de folos.
    Cu mult drag,

    Răspunde

  3. harmony
    dec. 28, 2011 @ 14:21:28

    Iubirea, cheia de bolta a vietii, indiferent de starea in care te afli: om, entitate, fiinta.
    Pe cat de simpla, pe atat de complexa, iubirea te defineste si redefineste si iti poate reda locul in univers.Asemeni entitatilor evoluate si noi putem sa o exersam, implinim, simti;trebuie doar sa crezi, sa ai incredere in tine si in ceilalti, sa vezi scanteia de sorginte divina care ne inconjoara si ne alcatuieste un nimb imprejurul nostru.
    E greu, e usor? Dupa inima si sufletul fiecaruia.Dar e minunat sa simti la un moment dat ca iubesti-neconditionat, ca si cum este insasi natura ta.
    Multumesc pentru articol si pentru cum ai rezonat cu el.
    Cu drag,Harmony.

    Răspunde

Lasă un comentariu