Sarbatoarea Craciunului

    Pe parcursul unui an, soarele trece prin patru puncte cardinale (echinoctiul de primavara, solstitiul de vara, echinoctiul de toamna si solstitiul de iarna) si in timpul acestor perioade, in natura se produc mari acumulari şi circulatii de energii ce influenteaza pamantul si toate fiintele care il populeaza: plantele, animalele, oamenii…
    Iniţiaţii, care au studiat aceste fenomene au constatat ca, daca omul este atent, daca se pregateste si se afla in armonie pentru a primi aceste emanatii, in sinea sa se pot produce mari transformari.
    Traditia crestina ne spune ca Iisus s-a nascut pe 25 decembrie la miezul noptii.Pe 25 decembrie, soarele intra in zodia Capricornului. In mod simbolic, Capricornul este legat de munti, de grote, si tocmai in intunericul unei grote s-a nascut Copilul Iisus. In restul anului, natura si omul au desfasurat o activitate febrila, dar la apropierea iernii multe lucrari se opresc, zilele se scurteaza, noptile se lungesc, este momentul meditatiei, al reculegerii, ceea ce permite omului sa patrunda in strafundurile fiintei sale si sa gaseasca conditiile necesare nasterii Copilului.
    Atunci cand iese din Capricorn, soarele patrunde in Varsator, iar Varsatorul inseamna apa, este botezul, viata care tasneste si produce noi curenti. La iesirea din Varsator, soarele intra in Pesti, si acolo are loc acel pescuit despre care vorbea Iisus cand le spunea discipolilor sai ca sunt niste pescari de oameni.
    In fiecare an, pe 25 decembrie la miezul noptii, zodia Fecioarei urca la orizont, de aceea se spune ca Iisus s-a nascut din Fecioara. Pestii apar in opozitie, iar in mijlocul Cerului se poate observa minunata constelatie Orion avand in centru cele trei stele aliniate numite de traditia populara cei trei Magi de la Rasarit.
    La 25 decembrie are loc în natura nasterea principiului hristic, a acelei lumini si călduri ce vor transforma totul. În aceasta perioada, si în Cer se aniverseaza aceasta sarbatoare: ingerii canta si toti sfintii, Marii Maestrii şi Initiati se aduna ca sa se roage, pentru a-L slavi pe Domnul si a sarbatori nasterea lui Hristos, care se naste cu adevarat in Univers.
    Dar in acest timp, unde se afla multimea pe pamant? In cabarete, in discoteci si baruri de noapte unde mananca, bea, chefuieste pentru a sarbatori nasterea lui Iisus… Ce mentalitate! Dar cel mai socant este faptul ca si oamenii cei mai inteligenti considera ca este normal sa sarbatoreasca Craciunul in acest fel. În loc sa fie constient de importanta unui eveniment care se produce numai o singură dată pe an, când intreaga natura este concentrata sa pregateasca noua viata, omul are mintea in alta parte. De aceea, el nu primeşte nimic: dimpotriva, el pierde favoarea si iubirea Cerului.Ce ati vrea ca Cerul sa poata darui unei fiinte care ramane insensibila la aceşti curenţi divini? Discipolul insa se pregateste: el stie ca in noaptea de Craciun, Hristos se naste in lume sub forma de lumina, de caldura si viata, si el pregateste conditiile convenabile pentru ca acest Prunc Divin sa se nasca si in sinea sa.
    Iisus s-a nascut acum doua mii de ani in Palestina, dar acesta constituie aspectul istoric al Craciunului, iar pentru Initiati este un lucru secundar. Fiindca inainte de a fi un eveniment istoric, nasterea lui Hristos este un eveniment cosmic: este intaia manifestare a vietii in natura, inceputul tuturor rabufnirilor. Apoi, aceasta nastere este un eveniment mistic, adica Hristos trebuie sa se nasca in fiecare suflet uman ca principiu de lumina si iubire divina. Aceasta este nasterea lui Iisus; atata timp cat omul nu poseda lumina si iubirea, Pruncul Iisus nu se poate naste in el. El il poate sarbatori, il poate astepta…dar nu va primi niciodata nimic.
    Pentru catica Hristos s-a nascut deja, pentru unii el se va naste curand, iar pentru altii, el se va naste din nefericire peste cateva secole. Totul consta in pregatirea conditiilor. Iata de ce este foarte important sa ne pregatim cu mult timp inainte pentru aceasta sarbatoare a Crăciunului, pentru a-i intelege semnificatia.
    Nasterea lui Iisus trebuie sa fie inteleasa in cele trei lumi, adica ca un fenomen istoric, ca un fenomen psihic, mistic, si, in sfarsit, ca un fenomen cosmic.
    Pentru ca sa se nasca Pruncul Iisus, este nevoie de un tata si o mama. Tatal, Iosif, este intelectul, spiritul omului.Mama, Maria, este inima, sufletul. Cand inima si sufletul sunt purificate, atunci copilul se naste: dar el nu se naste din intelect si din spirit, el se naste din Sufletul Universal care nu este altceva decat Duhul Sfant sub forma focului, a iubirii divine… o flacara pura care vine sa fecundeze sufletul si inima fiintei umane. Sufletul si inima reprezinta principiul feminin, receptiv in timp ce intelectul si spiritul reprezinta principiul masculin care pregateste conditiile pentru ca Duhul Sfant, adica Sufletul Universal care este foc, sa ia in posesie sufletul, pe Maria. Atunci se naste Pruncul Hristos. Dar cum nasterea este un fenomen ce trebuie sa se produca in cele trei lumi, copilul trebuie sa se nasca si in planul fizic.
    Dar ce reprezinta steaua? Este un fenomen ce se produce inevitabil in viata unui adevarat mistic, a unui adevarat Initiat. Deasupra capului sau apare o stea, o pentagrama luminoasa. Ceea ce se gaseste in inalt este la fel cu ce se gaseste in lumea de jos, iar ceea ce este jos este la fel cu ce se gaseste in inalt. Aceasta pentagrama trebuie deci sa fie dubla. Mai intai, omul insusi este o pentagrama vie, iar apoi, in inalt, in planul subtil, atunci cand el a dezvoltat din plin cele cinci virtuti: bunatatea, dreptatea, iubirea, intelepciunea si adevarul, o alta pentagrama il reprezinta sub forma de lumina.
    Aceasta lumina, aceasta stea care stralucea desupra grajdului inseamna ca, din fiecare Initiat care poseda in sinea sa pe Hristos viu, iese mereu o lumina, o lumina care usureaza, o lumina care hraneste, imbarbateaza, vindeca, purifica, insufleteste… Intr-o buna zi aceasta lumina este vazuta de departe de altii, si ei simt ca se manifesta ceva special prin acea fiinta. Ceea ce se manifesta cu adevarat este Hristos, si in acel moment, toti conducatorii, autoritatile, puternicii si bogatii, vin langa ea. Si chiar marii sefi religiosi care isi inchipuiau ca se afla in varf, simt la randul lor ca le lipseste ceva, ca nu au atins acel grad de spiritualitate si vin sa se instruiasca, sa se incline si sa aduca daruri.
    Iata deci motivul celor trei magi langa Pruncul Iisus. Acesti magi erau sefii marilor religii in tarile lor si au venit fiindca au simtit aceasta lumina.Cum erau si astrologi, observand pe cer anumite configuratii planetare exceptionale, ei au concluzionat ca se va declansa un eveniment extraordinar pe pamant. Nasterea lui Iisus corespunde deci si unui fenomen ce s-a produs in cer acum doua mii de ani.
    Acesti magi de la Rasarit aduc aur, tamaie si mir, iar fiecare dintre aceste cadouri era simbolic. Aurul insemna ca Iisus era rege: culoarea aurului este culoarea intelepciunii a carei stralucire lumineaza deasupra capului Initiatilor ca o coroana de lumina. Tamaia inseamna ca el era preot: tamaia reprezinta domeniul religiei, adica deopotriva al inimii, al iubirii. Iar mirul este simbolul nemuririi: mirul era folosit la imbalsamarea corpurilor si la prevenirea descompunerii lor. Magii de la Rasarit au adus deci cadouri ce au o legatura cu cele trei domenii ale gandului, sentimentului si corpului fizic. Fiecare este legat si de un sefirot: mirul de Binah, care pastreaza tot, aurul de Tiferet, lumina, iar tamaia de Hased, religia.
    Nimic nu este mai important decât sa lucrati la nasterea Pruncului Divin in voi. In acel moment, Pamantul si Cerul vor canta; din patru colturi ale lumii niste fiinte vor intelege ca o noua lumina s-a născut si vor veni sa va viziteze si sa va aduca daruri. Desigur, va exista un Irod (au existat mereu) care va fi furios si care dorind sa il omoare pe Iisus va cere magilor: “Mergeti si cercetati cu de-amanuntul despre Prunc si daca il veti afla, vestiti-mi si mie, ca, venind si eu, sa ma inchin Lui”.
    Magii au primit ordin de la Cer sa nu se mai intoarca langa Irod, si au plecat spre tarile lor pe un alt drum. Aceasta inseamna ca toti cei care vor veni langa Iisus, langa principiul hristic, nu vor mai putea urma acelasi drum ca inainte, ei vor trebui sa urmeze o alta cale. Nu v-ati gândit la aceasta, nu-i asa? Totul este atat de profund, atat de misterios! Si pentru mine este nemaipomenit. Si, credeti-ma, ca nu inventez nimic. Eu va transmit stiinta pe care am primit-o si ea este adevarata. Textele sfinte contin povestiri asupra carora se opresc cei mai multi oameni a caror intelegere este limitata, dar continutul acestor povestiri este pentru discipoli, iar sensul pentru Initiati.
    Discipolul este obligat sa se incline si sa reflecteze asupra tuturor acestor mari mistere, si atunci cand le-a inteles, trebuie sa le coboare in domeniul sentimentului, si in sfarsit sa le realizeze in planul fizic, ceea ce este desigur cel mai dificil. Toata lumea intelege din punt de vedere intelectual, si chiar foarte bine, dar aceasta intelegere nu a coborat inca pana la sentiment, iar inima nu simte deloc. Aceasta intelegere trebuie coboarata pana la inima, iar de la inima la vointa pentru ca sa se implineasca in planul fizic. Deoarece nasterea Pruncului Hristos este un eveniment ce trebuie sa se produca in cele trei planuri: mental, astral si fizic.
    Omul nu il poate face sa se nasca pe Iisus in sine daca nu si-a inteles mama, pamantul. Daca el nu stie ce este pamantul, daca nu are cu acesta niste relatii afectuoase, respectuoase, constiente, el nu are nici o posibilitate de a-si schimba corpul sau fizic. Corpul nostru este in legatura cu pamantul si se va intoarce in pamant fiindca este plamadit din pamant, fiindca este fructul sau, copilul sau. Iar daca omul nu se afla intr-o relatie corecta cu pamantul, Hristos nu se poate naste in faptele sale, in corpul sau fizic. Nu ne gandim niciodata ca pamantul este o fiinta inteligenta. Il studiem numai din punct de vedere geografic: cati locuitori are, cate mari, oceane, lacuri, munti, rauri…Pamantul este creatura cea mai necunoscuta, cea mai dispretuita, cea mai urata, si mari nenorociri vin de aici…da, din faptul ca nu ne respectam mama care ne-a dat corpul ei, corpul nostru.
    Exista o stiinta prolifica despre legaturile omului cu pamantul, comportamentul pe care el trebuie sa-l aiba cu acesta: cum sa i se adreseze, sa ii multumeasca, sa extraga niste forte din el, cum sa ii dea toate impuritatile sale pentru ca acesta sa le transforme. Fiindca pamantul poseda in strafundurile sale niste uzine in care poate transforma totul, ceea ce face far incetare: el transforma toate impuritatile, toate deseurile ce i se dau, pentru a produce flori, fructe, tot ce este folositor si frumos. Pamantul este foarte inteligent.
    Sufletul trebuie sa primeasca iubirea divina as cum femeia primeste iubirea sotului ei. Aceasta iubire divina care aduce implinirea vietii, este iubirea pe care o aduce Pruncul Hristos. Iubirea nu este altceva decat predictia, anuntul copilului care vine. Aceasta formula a Maestrului este cu adevarat, foarte profunda; el nu a dat-o numai ca sa o repetem automat, ci sa lucram astfel ca aceasta iubire a Domnului sa poata atinge usor sufletul nostru si sa conceapa copilul, pe Hristos. Vor urma apoi atatea schimbări in existenta noastră! In toate domeniile totul se amelioreaza, totul se lumineaza. Merita sa lucram un an intreg, mai multi ani, o viata intreaga, pentru a face sa se nasca Hristos in noi.
(O.M.Aivanhov)

Anunțuri

1 comentariu (+add yours?)

 1. Lenuta Enache
  Dec 14, 2011 @ 08:21:00

  Buna dimineata, LUPULE ALB !
  „Merita sa lucram un an intreg, mai multi ani, o viata intreaga, pentru a face sa se nasca Hristos in noi”
  SARBATORI LUMINATE TUTUROR!
  Voi reveni!
  Inspiratie si spor 🙂

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: