Recuperarea Sufletului

    Imaginati-va stand intr-un cerc impreuna cu membrii comunitatii dvs. V-ati adunat la un loc ca sa ajutati un membru al comunitatii care sufera din cauza unei experiente traumatice. Stiti ca, daca o persoana sufera si e bolnava, aceasta afecteaza intreaga comunitate. Asa ca ati venit sa dati o mana de ajutor pentru mentinerea unui spatiu in care vindecarea sa poata avea loc.
    E intuneric, iar stelele stralucesc cu putere pe cerul noptii. Aerul e nemiscat. Fiecare persoana aflata de fata se simte tinuta in bratele iubitoare ale universului si, fara nici un dubiu, vindecarea se va petrece pentru toti cei adunati aici.
    Shamanul incepe sa bata toba si sa danseze, chemand spre sine puterea universului, pe masura ce isi lasa deoparte latura egoica si devine un vas gol ce se umple cu ajutorul spiritelor.
    Clientul sta lungit in tacere, in mijlocul cercului, respirand profund pentru a intra intr-o stare receptiva in care sa isi primeasca inapoi sufletul pierdut, vitalitatea pierduta .
    Shamanul isi povesteste cantand calatoria vizionara, in timp ce ia urma locului in care sufletul a plecat. Si atunci cand il gaseste, se intoarce cu el si il sufla adanc in inima clientului, umplandu-i intreg trupul cu lumina vietii.
    O mare bucurie ii umple pe toti, deoarece atunci cand o persoana e vindecata, fiecare participant e vindecat. Comunitatea e intreaga din nou si poate exista in continuare in pace si armonie. Lucrarea e facuta.
    Shamanismul este cea mai veche practica spirituala cunoscuta oamenilor. Stim din dovezile arheologice ca shamanismul a fost practicat peste tot in lume de cel putin 40 000 de ani. Unii antropologi cred ca practica sa e mai veche de 100 000 de ani.
Iar cel mai uimitor lucru este ca shamanismul este practicat si in zilele noastre, peste tot in lume. O practica atat de veche dar care e inca folosita si in zilele noastre trebuie ca e foarte puternica. Cuvantul “shaman” vine de la tribul Tungusilor din Siberia si inseamna “ cel care vede in intuneric “. Shamanismul a fost practicat in Asia, Europa, Africa, Australia, Groenlanda si la Nativii din America de Nord si de Sud.
    Un shaman este un barbat sau o femeie care interactioneaza direct cu spiritele pentru a rezolva aspectele spirituale ale unei boli, pentru a efectua recuperari ale sufletului, a obtine informatii prin divinatie, a ajuta spiritele decedatilor sa traverseze dincolo si pentru a efectua o varietate de ceremonii pentru comunitatea sa.
    Shamanii au multe roluri in comunitatile tribale: vindecatori, doctori, preoti, psihoterapeuti, mistici si povestitori. Shamanii trateaza forma spirituala a bolii, care se poate manifesta la nivel emotional sau fizic.
    Pe cand faceam cercetari pentru cartea mea “Recuperarea Sufletului. Repararea eului fragmentat“, am gasit ca majoritatea culturilor shamanice de peste tot din lume cred ca boala apare datorita pierderii sufletului. Se crede ca de fiecare data cand suferim o trauma fizica sau emotionala, o parte din sufletul nostru paraseste trupul pentru a putea supravietui experientei. Definitia sufletului pe care o folosesc este esenta noastra, forta vitala, acea parte a vitalitatii noastre care ne tine in viata si in stare de efort. Tipurile de traume care pot cauza pierdere a sufletului in cultura noastra pot fi orice gen de abuz – sexual, fizic sau emotional. Alte cauze pot fi accidentele, a fi intr-o zona de razboi, a fi victima unui act terorist , actiunile contra moralei noastre, a fi intr-un dezastru natural (foc, uragan, cutremur, tornada etc), operatiile chirurgicale, dependentele, divortul, sau moartea cuiva iubit.
    Orice eveniment care cauzeaza soc poate cauza pierdere a sufletului. Iar ceea ce poate cauza pierdere a sufletului la o persoana, poate sa nu afecteze deloc o alta persoana. Shamanii cred ca un ceas desteptator poate provoca pierdere a sufletului. Cred ca stim cu totii la ce se refera.
    E important sa intelegem ca pierderea sufletului e un lucru bun ce ni se intampla. E o modalitate prin care supravietuim durerii. Daca ar fi sa ajung intr-un accident de masina, ultimul loc in care as vrea sa fiu in momentul impactului este in trupul meu. Psihicul meu nu ar putea suporta acel gen de durere. Astfel, psyche-urile noastre au acest extraordinar mecanism de autoprotectie, prin care o parte a esentei –sau sufletului nostru – paraseste trupul, pentru ca noi sa nu simtim complet impactul durerii.
    In psihologie, acest aspect e numit disociere. Dar in psihologie nu se discuta despre ce e ceea ce se disociaza si unde se duce partea respectiva. In shamanism stim ca o parte a sufletului paraseste trupul si merge intr-un loc pe care shamanii il numesc realitate non ordinara, unde asteapta pana cand cineva intervine in taramurile spirituale si ii faciliteaza intoarcerea.
    Desi pierderea sufletului este un mecanism de supravietuire, din punct de vedere shamanic problema este in faptul ca de obicei partea de suflet care a plecat nu se intoarce inapoi singura .Se poate ca sufletul sa se fi ratacit, sau a fost furat de o alta persoana, sau nu stie ca trauma s-a terminat si ca e in siguranta daca se intoarce.
    Dintotdeauna, rolul shamanului a fost acela de a intra intr-o stare modificata de constiinta, de a detecta unde a zburat acel suflet in realitatile non-ordinare (alternative) si sa il aduca inapoi in trupul clientului.
    Exista multe simptome obisnuite ale pierderii de suflet. Unele dintre cele mai obisnuite sunt: disocierea – cand persoana nu se simte complet prezenta in propriul corp, nu se simte plina de vitalitate si complet angajata in propria viata. Alte simptome include depresia cronica, tendintele de sinucidere, sindromul de stress post traumatic, probleme de deficienta imunitara, tristete fara speranta. Dependentele sunt iarasi un simptom de pierdere a sufletului, deoarece cautam surse externe noua (substante, mancare, relatii, munca, cumparaturi) prin care sa umplem golurile noastre interioare.
    De fiecare data cand cineva spune “ De atunci nu am mai fost niciodata acelasi“ intr-o maniera care nu e pozitiva, probabil ca si-au pierdut cu acea ocazie o parte din suflet. Putem cu adevarat sa vedem cat de multa pierdere a sufletului exista in zilele noastre cand observam cat de mult sunt pusi banii mai presus de viata. Oricand cineva spune ca trebuie sa omoram alte forme de viata pentru a castiga din punct de vedere material, acea persoana trebuie ca sufera de pierdere a sufletului. De fiecare data cand cineva simte ca a-si cumpara inca o masina sau ca adunarea de obiecte materiale ii va aduce fericire, acea persoana sufera de pierdere a sufletului.
    Dupa cum observati, avem de-a face cu o mare pierdere de suflet la nivel planetar in aceste zile, cand putem vedea cum ne comportam unii cu altii si cu restul vietii. Coma este deasemeni pierdere a sufletului. Dar in cazul comei e mai mult suflet in afara trupului decat in interiorul trupului. In zilele noastre e foarte complicat a lucra pe cazurile de coma, din mai multe motive. E nevoie de o mare indemanare din partea shamanului pentru a afla cum si pe unde vrea acel suflet sa plece. Oare sufletul vrea sa se intoarca in trup, sau are nevoie de ajutor pentru a se misca mai departe – ceea ce ar conduce la moartea pacientului? E mult de spus pe acest subiect, si aceasta depaseste cadrul acestui articol.
    Astazi exista o crestere a interesului pentru practicile shamanice. Acum avem mai multe sute de practicanti shamanici minunati care reintroduc practica Recuperarii Sufletului in cultura noastra. E interesant de observat ca, in conformitate cu modul in care pierderea de suflet este tratata in culturile shamanice, oamenii care treceau printr-o trauma primeau o recuperare a sufletului in termen de trei zile da la producerea traumei.
    In zilele de acum, intrucat in cultura noastra nu s-a practicat recuperarea sufletului, practicantii shamanici moderni merg inapoi in timp cate 10, 20, 30, 40 sau chiar mai multi ani pentru a gasi parti pierdute din sufletele clientilor. De asemenea, in culturile shamanice, oamenii stiau ca acele situatii dezechilibrate care existau in vietile lor pot produce boala sau aparitia problemelor.
    In cultura noastra noi nu suntem constienti ca lucrurile care nu sunt in armonie spirituala creeaza boala. Si deoarece deseori pierderea noastra proprie de suflet s-a intamplat atunci cand eram atat de tineri, noi nu suntem constienti de modelele inconstiente (sic) pe care le traim din cauza primei noastre pierderi de suflet. Mereu incercam sa ne regasim sufletul. Si felul in care facem aceasta este prin repetarea mereu si mereu a aceleiasi traume. Poate ca numele oamenilor implicati in povestile vietilor noastre se schimba, dar povestea deseori ramane aceeasi.
    Efectele unei recuperari a sufletului variaza de la persoana la persoana. Unele personae se simt mai bine ancorate in propriul trup si se simt mai solide. Alte persoane se simt mai usoare si le revine un mod mai plin de bucurie de a trai. Pentru unii se reintorc amintirile vechilor traume si aceasta declanseaza sentimente asupra carora trebuie lucrat. Iar pentru unii oameni, efectele sunt prea subtile pentru a observa vreo schimbare pana cand ei lucreaza mai mult pentru integrarea sufletului. Pe masura ce oamenii devin mai prezenti in trupurile lor si in lume, ei devin mai constienti de comportamentele ce sunt dezechilibrate si nearmonioase .
    Cand suntem amortiti emotional se poate sa fim constienti ca lucrurile in lume nu sunt cum trebuie, dar ne putem cu usurinta indeparta de la sentimentul ca e nevoie de o schimbare. Atunci cand suntem complet “ in-spir(it)ati “, atunci nu mai avem unde sa ne retragem si suntem mai mult inspirati sa ne schimbam vietile.
    Eu cred ca de indata ce o persoana isi primeste inapoi sufletul, trebuie sa lucreze cumva asupra situatiei. Daca persoana a lucrat deja o multime asupra situatiei, atunci se poate ca recuperarea sufletului sa fie sfarsitul acelei munci. Daca nu, atunci recuperarea sufletului marcheaza inceputul lucrarii. De acum, e sarcina clientului sa caute modalitati de a crea un stil de viata sanatos, care sa atraga relatii sanatoase care sa ajute intregirea si o viata plina de vindecare. Cum dorim sa folosim aceasta energie reintoarsa la noi prin recuperarea sufletului si aceasta vitalitate reinnoita, pentru a crea un prezent si un viitor pozitiv pentru noi insine? Si cum aducem pasiunea si intelesul inapoi in vietile noastre, astfel incat sa traim vibrant in loc ca doar sa supravietuim?
    Toate acestea eu le numesc “ viata de dupa vindecare “ si sunt cruciale pentru a crea o vindecare pe termen lung dupa o recuperare a sufletului. Am scris despre practici spirituale pe care le putem aduce in vietile noastre pentru a crea un prezent si un viitor pozitiv in cartile mele “Welcome Home: Following Your Soul’s Journey Home” and “Medicine for the Earth: How to Transform Personal and Environmental Toxins”.
    Sunt sigura ca, pe masura ce cititi aceste randuri, observati relevanta recuperarii sufletului in propriile voastre vieti si cat de important e a-i ajuta pe oameni sa redevina “inspirati“, de dragul acestei planete. Aceasta este o lucrare vitala pentru vremurile in care traim. Pamantul isi vrea copiii inapoi acasa, si ii vrea inapoi acum. Este momentul sa ne intoarcem acasa si sa ne reluam locul pe pamant, loc care este de drept al nostru. Este dreptul nostru din nastere sa ne putem exprima complet sufletele si sa creem lumea in care dorim sa traim. Si este dreptul nostru din nastere acela de a straluci la fel de luminos ca si stelele de deasupra noastra. E timpul sa ne impartasim din nou lumina in lume.
(Sandra Ingerman)

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: