Rugaciunea

    Rugaciunea este limbajul tacerii. Odata cu disparitia pretuirii noastre fata de liniste, dispare si pretuirea pentru rugaciune.
    Rugaciunea este, poate, cel dintai limbaj – singurul limbaj pe care il cunosc toate civilizatiile. Rugaciunea este limbajul de care este apropiata linistea. Ea este limbajul inimii.
    Pana cand nu sunt folosite in rugaciune, vorbele de zi cu zi raman goale, iar abia atunci devin pline de esenta linistii. Este ca si cum, prin rugaciune, am prinde fiecare cuvant si l-am incredinta marii taceri. Rugaciunea ia cuvintele din inima noastra si i le ofera inimii Divine din liniste. Scopul rugaciunii este chiar trairea starii de rugaciune si nu neaparat rezultatul pentru care ne rugam.
                                                ***
    Rugaciunea este limbajul daruit de lumea fara grai, pentru a ne conduce catre cararile si pajistile gradinii pure din liniste. Viata obisnuita este plina de liniste, prin trairea plina de rugaciune. Fiecare rugaciune este ca si cum am patrunde in gradina tacuta, insotiti de o calauza. Aceasta gradina este locul in care ne putem exprima pe deplin iubirea. Cu fiecare rugaciune, lumina gradinii creste in ochi si in inima. Cu fiecare plimbare, in gradina este sadita o alta parte din viata noastra, iar noi ne intoarcem si mai strans legati de eternitate.
    De aceea calugarii si misticii traiesc atat de lipsiti de teama, in timpul scurtei lor treceri pe Pamant. Cu fiecare rugaciune, ei se intorc cu buzunarele pline de seminte din gradina desavarsita, pentru a-si hrani sufletul si pentru a afce din viata o gradina la fel de desavarsita si de pura.
                                                ***
    Rugaciunile ne conduc catre liniste, ca sa ne indeplinim fiecare dorinta,ducandu-ne viata in lumea tacuta, unde toate sunt intregi si bune. Si, desigur, la fiecare revenire din minunea tacuta, avem mainile si buzunarele pline de intregime si stare de bine. Dar succesul rugaciunii noastre nu consta in ceea ce aducem, ci in cat de aproape dorim sa fim de inima linistii. Succesul nostru vine nu din cuvintele folosite, ci din cata minte, inima si fiinta punem in naceste cuvinte. Cu cat ne rugam mai mult, cu atat descoperim mai mult din calmul desavarsit si afectiunea profunda ale gradinii.
    Desi exista multe feluri de rugaciuni, majoritatea incep cu vulnerabilitatea noastra actuala. Rugaciunea aduce cu naturalete in miezul locului plin de siguranta al tacerii, viata noastra materiala nesigura, plina de iritarea provocata de zgomotul cotidian. Fiecare cuvant pornit din vulnerabilitatea noastra este dus catre noi hotare, unde sufletul se odihneste in liniste.
    Rugaciunea ne poate duce dincolo de cuvinte, acolo unde exista numai raspunsuri, numai UNIME. In rugaciune, cuvintele noastre sunt auzite chiar inainte de a fi rostite. Prin rugaciune, linistea ne primeste pana ce ne simtim intelesi. Tacerea este acel loc unic care ne primeste in intregime. Odata ce am trait aceasta experienta, simtim mai putin nevoia de a ne zbate atata ca sa ne dovedim valoarea, ca sa-i convingem pe ceilalti ca avem dreptate, ori sa gasim o fiinta deosebita, care sa ne inteleaga. Fiecare rugaciune ne conduce la o mai profunda intelegere si acceptare a noastra si a celorlalti. Fiecare rugaciune revarsa mai multa lumina pe cararea catre liniste.

RUGACIUNEA PENTRU NOI INSINE
    Rugaciunea pentru noi insinene poarta viata de zi cu zi, bucuriile si problemele noastre, in prezenta impacata a tacerii. Rugaciunea ia acele parti din viata noastra care ne coplesesc si ne apasa si le duce acolo unde nu exista greutate. Fragmentele noastre de viata sunt readuse in iubirea linistii. De aceea, o data initiati in misterele rugaciunii, oamenii din diverse medii sociale si culturale ajung adesea sa duca o viata evlavioasa. Fiecare rugaciune este calea noastra personala prin lumea materiala, spre taramurile tacute.
    Daca incepem sa ne rugam atunci cand ne lovim de obstacole si piedici, rugaciunea deschide calea pentru ca linistea sa se reverse in viata noastra si, prin simpla ei amploare, sa le indeparteze. Puterea rugaciunii sta in forta armoniei ascunse. Atunci cand inima ni se deschide in fata inimii imense a linistii, puterea rugaciunii devine infinita. Calitatea rugaciunii noastre creste odata cu constienta noastra fata de prezenta pioasa a iubirii.
    Rugaciunea zilnica ne duce inapoi, in marea inima a linistii, care ne primeste in totalitate. Iubirea oblojeste fiecare ingrijorare, fiecare planset, asa cum nici un prieten sau partener nu ar putea sa o faca. Rugaciunea pentru noi insine ne schimba lent perceptia cu privire la cine suntem.
    Daca prin rugaciune putem simti marea inima a tacerii, cine poate spune unde incepe si unde se sfarseste aceasta iubire? Cine poate spune care este inima noastra si care este inima tacerii? Prin rugaciunea noastra, lumea linistii se prelungeste in noi. Iar noi devenim mai constienti de inima din centru. Rugaciunile noastre ne duc mereu la intrebarea: ,,Oare putem noi primi lumina intensa si alinarea blanda pe care le are de oferit linistea?”

RUGACIUNEA PENTRU CEILALTI
    Rugaciunea pentru ceilalti este o invitatie pentru prezenta tacuta de a li se apropia. Rugaciunea pentru ceilalti nu numai ca intareste prezenta iubirii fata de cei pentru care ne rugam, dar uneste si linistea din noi cu linistea din ei. Rugaciunea pentru ceilalti confirma cat de legati suntem de celelalte fiinte. Fiecare rugaciune ne aminteste ca, in marea liniste, nu suntem izolati. Fiecare rugaciune pentru altcineva ii transmite acelei persoane ca are un suflet si ca face parte din marea liniste. Rugaciunea ajuta mintea constienta sa renunte la lucruri si sa se lase in voia unei parti mai mari din armonia invizibila care ne poarta. Rugaciunea pentru ceilalti functioneaza ca si cum am deschide multe canale directe inspre liniste. Iubirea din liniste nu numai ca se duce catre cei pentru care ne rugam, ci se si reflecta, aducandu-ne astfel inapoi iubirea pe care noi am daruit-o. Fiecare rugaciune pentru ceilalti ne dilata fiinta, pentru ca, prin ei, noi primim linistea. Ei devin o parte din trupul nostru spiritual. Impreuna, ne regasim mai mult in liniste, decat daca am fi singuri.
    In timpul rugaciunii pentru noi insine, putem simti atenuarea si micsorarea izolarii dintre noi. Dar, in timpul rugaciunii pentru ceilalti, ne obsedeaza adesea dorinta de a vedea rezultatul. A fi in legatura, pur si simplu, cu linistea din ceilalti si a-i iubi prin rugaciune, nu ne este de ajuns. Vrem rezultate. Credem ca importanta nu este atat rugaciunea in sine, cat raspunsul. Suntem tentati sa judecam linistea si rugaciunea prin rezultatele concrete pe care le pot produce. Dar, din punctul de vedere al linistii, ceea ce este important nu e raspunsul la rugaciune, ci faptul ca a fost rostita. Nevoia noastra de a avea dovada puterii tacerii vine din teama noastra ca suntem singuri si ca nu exista nici o prezenta deosebita alaturi de noi. Este greu de crezut ca exista o mare prezenta care mentine linistea si lumea la un loc. Asa ca ne rugam, deschidem ochii si ne intrebam daca rugaciunile noastre functioneaza cu adevarat. Si, deseori, raspunsurile vin cat ai clipi. Insa, de cele mai multe ori, incercarile materiale pe care le infruntam nu sunt menite a fi rezolvate atat de usor, ci sunt aici pentru a ne atrage catre profunzimea rugaciunii si catre posibila profunzime a existentei in aceste locuri pline de liniste.
                                                ***
    Linistea si rugaciunea sunt ca doi prieteni foarte buni care ne insotesc in tot felul de calatorii. Prin rugaciune descoperim incaperile si gradinile ascunse ale linistii din noi. Prin rugaciune strapungem suprafata vietii si a necazurilor curente ale altora, ajungand la linistea din ei. Rugaciunea noastra pentru ceilalti ne aminteste de resursele adanci pe care le purtam in noi. Rugaciunea continua sa ne sporeasca credinta in prezenta iubirii, ducandu-ne mereu catre noi zone de explorat in Unime.
                                                    ***
RUGACIUNE PENTRU PURIFICAREA INIMII
    Fie ca sunt pentru noi insine sau pentru ceilalti, in momente de criza sau ca traditie religioasa, toate rugaciunile sunt menite sa purifice inima. Prin rugaciune patrundem in interiorul linistii, cautand iubirea care alina orice rana, orice durere. Prin rugaciune putem readuce la inima curata a tacerii, o viata plina de zgomot. In rugaciune, trupul nostru este luat in stapanire de pace. Aceasta pace este cea care ne reface bunastarea si sentimentele. Aceasta pace este cea care ne confera o intelegere mai profunda a relatiei noastre cu linistea. Obstacolele din inima noastra, ranile si dezamagirile noastre sunt vindecate prin pacea rugaciunii. Rugaciunea este cea care ne aminteste ca suntem mult mai mult decat sinele nostru fizic, mai mult decat relatiile noastre, decat gandurile si emotiile noastre. Rugaciunile ne amintesc de legatura noastra fara sfarsit inauntrul tacerii lucide.
    Nu este niciodata prea tarziu sa ne purificam inima prin rugaciune. Fie ca cineva s-a mutat sau a murit, nu ne mai vorbeste, sau nu inceteaza sa se certe cu noi, rugaciunea sufletului poate vindeca orice relatie. In rugaciune nu exista distanta. Chiar daca cineva s-a mutat la mii de kilometri, sau a murit si a trecut in lumea cealalta, rugaciunea ne poarta in deplinatatea tacerii, unde am ramas inca uniti cu esenta lor. In acest sens foloseste si chemarea catre pacea rugaciunii. Cand gasim impacarea, acest lucru este perceput si inteles si de linistea din cealalta persoana. Nu trebuie decat sa ne lasam in voia linistii. Celalalt poate ramane suparat. Distanta dintre noi poate parea aceeasi. Dar pacea din rugaciunea noastra atinge linistea din acea persoana. Nu-i putem schimba pe ceilalti impotriva propriei lor vointe – dar, prin purificarea inimii noastre, rugaciunea noastra mentine iubirea aproape de ei, tine usa deschisa pentru momentul in care ei vor dori sa se schimbe. Rugaciunea ofera fiecarei situatii linistea si tot ce e mai bun in noi.

RUGACIUNEA DE IERTARE
    In multe privinte, orice rugaciune este un act de iertare. Deschiderea catre rugaciune cheama iertarea fireasca a marii linisti. Iertarea face parte din insasi structura linistii. Iertarea practicata cu regularitate si sinceritate promite sa ne mentina aproape de prezenta pura. Rugaciunea ne ajuta sa iertam, deschizandu-ne inima la iubirea linistii, umplandu-ne suferinta si dezamagirea cu pacea tacuta. Fiecare tulburare a noastra a creat o perturbare in interiorul linistii si poate fi rezolvata prin simpla iertare. Marile acte de iertare vin din inima linistii si intaresc armonia invizibila de pretutindeni, din fiecare. Rugaciunea ne ajuta sa traim o viata plina de iertare, amintindu-ne ca suntem mai mult decat gandurile si emotiile noastre, ca suntem in stare sa iertam, din linistea care se afla intotdeauna inauntrul nostru.
    Iertarea este actul de a darui, in loc de a astepta ca altcineva sa faca primul pas. Iertarea inseamna sa te inspiri din ininma iubirii, din pacea rugaciunii, din Unimea din fiecare, pentru a domoli tulburarea care ne intuneca gandurile. Iertarea inseamna a preaslavi iubirea, in loc de a fi o victima ranita de iubire.
    Rugaciunile de iertare ne deschid calea care ne duce departe de suferinta si dezamagire , catre prezenta linistii. Iertarea este ceea ce descoperim, atunci cand bem din izvorul iubirii, din blanda tacere. Iertarea cuprinde intelegerea, compasiunea, adevarul si atributele linistii pe care le gasim noi insine in rugaciune.
    Rugaciunea aduce pace in vietile care au nevoie de iertare. Noi aducem iubire. Iubirea ne pune inima in armonie cu inima sfanta din linistea intima. Si atunci cand nu putem ierta, cand ne simtim atat de nedreptatiti incat iertarea este imposibila, rugaciunea ne aduce la inima mai mare decat a noastra, care este sursa intregii iertari. Rugaciunea si fiecare act de iertare raman inlantuite, de nedespartit.
                                                    ***
    Iertarea tuturor amanuntelor care par sa ne tulbure ne readuce pe calea lipsita de tulburare. Iertarea intregii asprimi pe care o traim in noi insine si in ceilalti ne dezvaluie blandetea din fiecare, linistea delicata, iubirea tandra. Iertarea pentru incurcaturile noastre din viata, pentru egoismul nostru, pentru temerile noastre permanente, pentru situatiile in care ii ranim pe ceilalti, ne intoarce incet catre curentele adanci ale intelegerii pline de compasiune si ne acopera toate nevoile. Linistea intampina rugaciunea noastra cu iertare totala.
                                                    ***
    Iertarea este fundamentul vietii din manastire. Daca monahii si calugaritele nu ii iarta pe membrii comunitatii lor pentru micile fapte prin care i-au ranit, oare cum pot sa se astepte sa aiba parte de marea iertare unificatoare a linistii? Fiecare dintre noi este chemat sa compuna cu grija fiecare rugaciune, astfel incat iertarea sa se afle in insasi esenta cuvintelor noastre, pline de smerenia care face ca rugaciunea sa duca la o viata de zi cu zi, plina de liniste.
(B.Davis)

Reclame

2 comentarii (+add yours?)

 1. egabrielita
  nov. 28, 2012 @ 08:56:14

  buna,

  numele meu este  gabriela state. am o prietena, care este nevazatoare.de sapte ani  duce aceasta karma, acum va implini 29 de ani.  este studenta, este o fata foarte inteligenta. de ce spun acestea? pt ca stiu ca i-ar placea sa auda si ea, articolele scrise de tine.de la facultate a primit un program care citeste textele scrise in word.este posibil sa citeasca si blogul tau?te rog frumos, daca este posibil, da-mi un raspuns . daca nu, voi incerca eu sa ii citesc , insa stii cum este , cind pot eu este ea ocupata, cind ar vrea ea, nu pot eu, si peste toate nu locuim nici foarte aproape.MULTUMESC !succes, sanatate si la revedere, gabriela s.

  ________________________________ De la: Lupul Alb Către: egabrielita@yahoo.com Trimis: Marţi, 27 Noiembrie 2012 23:49:57 Subiect: [Articol nou] Rugaciunea

  WordPress.com Lupul Alb posted: ”    Rugaciunea este limbajul tacerii. Odata cu disparitia pretuirii noastre fata de liniste, dispare si pretuirea pentru rugaciune.     Rugaciunea este, poate, cel dintai limbaj – singurul limbaj pe care il cunosc „

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: