Cum sa eviti hotii de fericire

     Răul înseamnă absenţa bucuriei adevărate. Vezi, această caracteristică este cea care îl face rău. Altfel, poţi spune că un tigru face rău atunci când îşi ucide prada? A ucide este în firea unui tigru, este dat de Dumnezeu. Legile naturii sunt impersonale.
    Răul vine atunci când omul are posibilitatea de a atinge bucuria interioară. Orice ne separă de acea stare divină a fiinţei este rău pentru noi, pentru că ne îndepărtează conştiinţa de ceea ce suntem cu adevărat şi de ceea ce vrem cu adevărat de la viaţă.
    De aici şi poruncile scripturale împotriva desfrâului, de exemplu, sau a mândriei. Poruncile sunt pentru binele omului, nu pentru mulţumirea lui Dumnezeu! Ele sunt atenţionări pentru cel naiv, cu privire la faptul că, deşi unele atitudini şi acţiuni la început par că te împlinesc, la capătul drumului vei găsi mereu suferinţă, nu fericire.
    Oamenii care caută fericirea trebuie să evite influenta obiceiurilor proaste ce duc la acţiuni rele. Acţiunile rele produc mai devreme sau mai târziu suferinţă.
    Repetarea câtorva acţiuni slabe produce obiceiul de a fi slab. Majoritatea oamenilor permit ca obiceiurile de slăbiciune sau eşec să îi înrobească. Te poţi salva dacă te-ai hotărât să trăieşti în mod diferit, dar această hotărâre trebuie să fie constantă până când ai succes.
    Orice ai fi făcut în trecut, aşa eşti acum. Tu eşti cel care controlează puterea acţiunilor tale din prezent, prin urmările invizibile şi secrete ale acţiunilor tale anterioare.
     Tu eşti cel care, prin legile cauzei şi efectului, guvernează acţiunile tale, comandând să fii pedepsit sau recompensat. Probabil că ai suferit îndeajuns. Este timpul acum să îţi dai drumul din închisoarea obiceiurilor tale trecute. Din moment ce tu eşti judecătorul, nicio închisoare a suferinţei, sărăciei sau ignoranţei nu te poate reţine dacă deja te-ai eliberat singur.
    Evită să vorbeşti lucruri negative. De ce să te uiţi la scursuri, când eşti înconjurat numai de frumuseţe? Mă poţi aduce în cea mai perfectă camera din lume, şi totuşi, dacă vreau, pot găsi greşeli în ea. Dar de ce aş vrea asta? De ce să nu mă bucur de frumuseţea ei?
    Dacă ne concentrăm pe partea rea, pierdem din vedere binele. Doctorii spun că milioane de bacterii groaznice trec prin corpul nostru. Dar, pentru că nu suntem conştienţi de ele, este mai puţin probabil să ne afecteze decât dacă am simţi prezenţa lor şi ne-am îngrijora. Când ne uităm îndeajuns de mult la partea negativă, preluăm în noi lucrurile negative. Atunci când ne concentrăm asupra binelui, vom prelua binele.
    Grijile sunt greu de eliminat. Scapi de unele, iar altele reapar şi încep să furnice parcă din neant. Ele parcă te sug de viaţă. Aşa cum foloseşti orice otravă ca să ucizi insectele care îţi invadează casa, aşa trebuie să foloseşti şi drogul păcii pentru a distruge gândurile şi grijile. De fiecare dată când te invadează un furnicar de griji, refuză să fii deranjat şi aşteaptă calm, căutând remediul. Înlătură grijile care apar, prin drogul puternic al păcii.
    Nu poţi cumpăra acest drog al păcii din orice farmacie. Trebuie să îl creezi în calmul practicii zilnice a concentrării. Acest drog al păcii este un compus din acizii caustici ai calmului obişnuit şi fericirii difuze, ce ucide mâhnirea. Acizii calmului şi fericirii difuze trebuie să fie pregătiţi într-un laborator de autodisciplină şi încercări constante.
    Grijile sunt amorţite de calm şi fericirea uşoară, dar sunt complet şterse de educarea constantă a păcii ferme. Grijile nu pot fi înăbuşite prin a-ţi face şi mai tare griji sau prin cursa nebunească de a le înăbuşi, dar toate grijile pot fi distruse prin obiceiul de a cultiva pacea puternică.
     Fii conştient! Mintea trebuie să fie protejată de cele patru stări psihologice care alternează: părerea de rău, fericirea falsă, indiferenţa şi o pace pasivă, decepţionantă care cuprinde eul în perioade scurte, oricând reuşeşte să le dea la o parte pe celelalte trei. Observă orice faţă şi vei putea spune dacă proprietarul ei este stăpânit de oricare dintre acestea patru. Arareori feţele oamenilor rămân calme în timp ce ei sunt stăpâniţi de aceste stări mentale instabile.
    Dacă unei persoane îi este negată dorinţa de ceva precum sănătatea sau plăcerea, suferinţa vine şi schimbă faţa acelei persoane. „Prinţul zâmbitor” este urmat de „Regele tristeţii”, cel care torturează muşchii şi distorsionează expresia.
    Ori de câte ori dorinţa unei persoane este împlinită, aceasta este în mod temporar „fericită”. Părerea de rău se naşte din dorinţele neîmplinite; „fericirea”, din cele împlinite. Părerea de rău şi fericirea falsă, ca gemenii siamezi, locuiesc şi călătoresc împreună. Ele sunt copiii dorinţei şi nu sunt niciodată foarte departe; dacă inviţi fericirea falsă, cu siguranţă va urma şi părerea de rău.
     Atunci când eul nu este lovit de părere de rău sau „fericire”, oamenii se găsesc în a treia stare: indiferenţa sau plictiseala.
    Peste aceste stări schimbătoare de regret, fericire falsă şi indiferenţă stă starea neutră de pace mentală pasivă. Este o stare scurtă de acalmie a primei stări menţionate dintre cele trei.
     Deasupra acestor patru stări ale conştiinţei este starea necondiţionată, mereu proaspătă, a Fericirii, simţită numai în meditaţie……
     Nu face din nefericire un obicei cronic, pentru că este orice, numai plăcut nu e, să fii nefericit, şi faptul de a fi fericit este o binecuvântare pentru tine şi pentru ceilalţi. Este uşor să porţi un zâmbet de argint sau să curgă dulcea fericire din vocea ta. Atunci de ce să fii ursuz şi să împărţi nefericire în jurul tău? Nu este niciodată prea târziu ca să înveţi. Eşti atât de bătrân ca şi gândurile tale cronice şi eşti atât de tânăr precum te simţi acum, în pofida vârstei tale.
    Când vine domnul Părere de Rău, nu îi da putere, recunoscându-i prezenţa. Dacă îl hrăneşti cu nectarul lacrimilor tale, el va sta. El va pătrunde în curând în tot dormitorul vieţii tale. În clipa în care vine, râde de el – asta îl va păcăli în bucuria lui. Apoi loveşte-l în stomac. Aplică pumnii, braţele şi coatele voinţei tale, şi aruncă-l afară din camera vieţii tale. Astfel vei câştiga o victorie şi fizică, şi metafizică asupra regretului.
    Omul care s-a născut dezavantajat la un anumit nivel ar trebui să reziste tentaţiei de a se bălăci în autocompătimire. A-ţi părea rău pentru tine înseamnă a-ţi dilua puterea de a trece peste asta.
     Fericirea ta individuală depinde foarte mult de a te proteja pe tine sau pe familia ta de rezultatele negative ale bârfei. Să nu vezi răul, să nu vorbeşti de rău, să nu asculţi de rău, să nu gândeşti rău, să nu simţi răul. Cei mai mulţi oameni pot vorbi despre ceilalţi ore în şir şi pot să alunece sub influenţa bârfei, ca sub o influenţă temporară a unui vin otrăvitor, intoxicant. Nu este ciudat că oamenii pot vorbi de greşelile altora ore în şir, cu un criticism caustic, uşor sau vesel, dar nu pot îndura amintirea propriilor lor greşeli?
    Data viitoare când eşti tentat să vorbeşti despre slăbiciunea morală şi mentală a altora, începe imediat să vorbeşti tare despre propria ta slăbiciune morală şi mentală, numai pentru cinci minute, să vezi cum este, dacă îţi place. Dacă nu îţi place să vorbeşti despre propriile tale greşeli, dacă te doare să faci acest lucru, ar trebui să te simţi mult mai rănit atunci când vei spune lucruri neplăcute care pot răni alţi oameni. Educă-te pe tine şi pe fiecare membru al familiei tale să se reţină în a vorbi despre alţii.
    Nu ajuţi o persoană când îi scoţi în faţă slăbiciunea. In schimb, ori o descurajezi, ori o înfurii, ori o ruşinezi, astfel încât încetează să mai încerce să fie o persoană bună. Când îi iei unei persoane simţul demnităţii, vorbind-o de rău în mod deschis, îi produci disperare.
    Când un om este deprimat, asta înseamnă că este prea conştient de propria sa slăbiciune. Prin critica distructivă tu îl împingi şi mai departe în mlaştina descurajării în care deja se îneacă. În loc de a bârfi despre acest om, ar trebui să îl tragi afară din mlaştină prin cuvinte de încurajare, de iubire. Numai atunci când cineva îţi cere ajutorul, trebuie să-i oferi sprijin spiritual şi moral. Copiilor sau persoanelor iubite şi apropiate le poţi oferi sugestiile tale prietenoase, umile, în orice clipă, înlăturându-le rezervele ce tin de delicatete sau discreţie.
     „Nu judeca şi nu vei fi judecat. Pentru că vei fi judecat chiar cu judecata pe care tu o foloseşti; iar măsura pe care o vei lua se va întoarce la tine” (Matei 7:1-2). Mult noroi trebuie să înlături din casa ta mentală. Nu te afunda în rău vorbind despre noroiul mental al altor oameni, ci ocupă-te şi eliberează-ţi propria ta viaţă de slăbiciune. Vindecă-te în tăcere de dorinţa de a critica, şi, atunci când te-ai eliberat de condamnare şi bârfă, învaţă-i pe alţii să fie mai buni prin inima ta înţelegătoare şi prin exemplul bun.
    Cuvintele rele folosite într-o izbucnire de emoţii sunt ca o conflagraţie care se împrăştie deasupra pădurii prieteniei şi arde toate plantele verzi ale comportării amabile şi ale gândurilor înţelegătoare.
    Oamenii îmbătaţi cu excitare şi obişnuiţi cu sclavia furiei sunt incendiatori emoţionali care, la cea mai mică provocare, aprind beţele de chibrit ale cuvintelor mânioase şi pun focul pe liniştea interioară a sufletelor.
    Aşa cum focurile din pădure cauzează pierderi de milioane de dolari pentru ţară, aşa şi incendiatorii emoţionali, punând foc pe fericirea unor milioane de oameni, cauzează pierderi de miliarde de dolari gândirii creative şi o mare pierdere de energie şi nervi umani.
    Pentru a fi bun, nu este necesar să fii de acord cu tot. Dacă nu eşti de acord, rămâi mereu calm şi amabil. Slăbiciunea umană este să devii furios şi să începi să ocărăşti, dar puterea divină este să ţii în frâu nervii şi cuvintele. Orice te-ar provoca, reţine-te. Prin tăcerea calmă, sau prin cuvinte amabile sincere, arată că bunătatea ta este mai puternică decât urâţenia celeilalte persoane. Înaintea luminii delicate a iertării tale, toate duşmăniile inamicilor tăi se vor topi.
     Dacă suferi de indigestia asprimii sau iritabilităţii, bea medicamentul suavităţii. Dacă te hotărăşti să te schimbi, începe prin a vorbi în cuvinte sincere, amabile celor cu care ai fost pe nedrept aspru. În primul rând, fii amabil cu rudele tale apropiate. Când poţi face asta, vei fi amabil cu toţi oamenii. Fericirea îşi are baza pe altarul înţelegerii şi al cuvintelor prieteneşti.
    Cuvintele aspre sunt criminalii nemiloşi ai prieteniilor de durată şi ai armoniei căminelor. Izgoneşte-le pentru totdeauna de pe buzele tale şi construieşte căminul asigurat contra nenorocirilor. Cuvintele sincere, frumoase sunt ca un nectar pentru sufletele însetate. Ele se cer peste tot. Cuvintele frumoase creează fericire în prieteni, duşmani, biserici, birouri şi peste tot. Oamenii se simt fericiţi când o persoană arţăgoasă părăseşte camera şi sunt veseli când apare un prieten sincer, cu vocea frumoasă…
    Gândurile de rea-credintă, tentatie sau răzbunare sunt soldaţii simţurilor care produc suferinţă. Ei vor să cucerească regatul fericirii şi să te ţină prizonierul închisorii nefericirii şi durerii. Când soldaţii gândurilor greşite se aliniază pentru a ataca pacea ta interioară, trezeşte soldaţii luminii, cinstei şi autocontrolului şi începe un atac violent.
    Adu-ţi aminte: este alegerea ta dacă vrei să-ţi conducă viaţa lăcomia, sclavia simţurilor, mânia, ura, răzbunarea şi grijile, sau dacă laşi soldaţii divini ai autocontrolului, calmului, iubirii, iertării, păcii şi armoniei să-ţi conducă regatul mental. Îndepărtează obiceiurile rebele ale simţurilor care au adus suferinţa în împărăţia păcii tale. Fii regele tău, şi lasă soldaţii bunătăţii şi ai obiceiurilor bune să conducă regatul minţii tale. Atunci fericirea va domni în tine pentru totdeauna.
    Şi ceea ce faci bun, şi ceea ce faci rău dă-i lui Dumnezeu. Bineînţeles, asta nu înseamnă că trebuie să faci în mod deliberat lucruri care sunt rele, dar, când nu te poţi abţine din cauza obiceiurilor rele prea puternice, simte cum Dumnezeu acţionează prin tine. Fă-l pe El responsabil! Lui îi place asta! Pentru că El vrea ca tu să-ti dai seama că El îti visează existenta.
    Atât timp cât te străduieşti, Dumnezeu nu te va lăsa singur niciodată!
(Paramahansa Y.)

Reclame

1 comentariu (+add yours?)

 1. cristian
  Mar 14, 2016 @ 18:43:31

  Pesimistul …un optimist bine informat!
  Putina magie …o sa iti placa cu siguranta….
  copaci cu frunze, parauri sau chiar rauri acolo unde te asteptai mai putin …real.
  (cautare google…”rivers under water” ca si cuvinte) enjoy!
  Interesant website. Felicitari!

  Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: